NEWS Healthy UCoins

Waarom verse zalm een A-score krijgt en gerookte zalm een D

Dit zijn de criteria van de Nutri-Score

News 9

Je hebt het vast al gezien: de kleurrijke Nutri-Score met de letters ABCDE. Je vindt ze terug op heel wat verpakkingen in de winkel, op de elektronische etiketten en op delhaize.be. De letters helpen je om snel en gemakkelijk de voedingskwaliteit van gelijkaardige producten met elkaar te vergelijken. Zo kan je heel makkelijk een gunstigere keuze maken zonder dat je de voedingstabel moet uitpluizen. Producten met een donkergroene A genieten de voorkeur. Producten met een rode E beperk je liever.

Vraag je je ook soms af hoe het komt dat verse zalmfilet een A krijgt en gerookte zalm een D? Of dat ongebakken frietjes een A score verdienen? Dat heeft alles te maken met de criteria waarop de Nutri-Score is gebouwd.

Alles draait om balans
We gaan uit van de voedingsmiddelen en voedingsstoffen die passen in een evenwichtige voeding. Hoe bevorderend deze zijn, hoe beter de score.

Te bevorderen en te beperken voedingsstoffen en voedingsmiddelen Iedere kleur of letter zegt iets over de voedingswaarde van het product, door de balans te maken tussen twee categorieën voedingsstoffen en voedingsmiddelen: aan de ene kant vezels, proteïnen, fruit en groenten; aan de andere kant calorieën, verzadigde vetzuren, suikers en zout.

Enkele voorbeelden:

  • Delhaize Crunchy Muesli met chocolade, hazelnoten en stevia: A. Hierbij wegen de te bevorderen voedingsstoffen, namelijk vezels en eiwitten, per 100 g meer door dan de te beperken in de berekening van de nutri-score.
  • Mager vlees, bv. rumsteak: A, vetter vlees, bv. Ierse lende: D. afhankelijk van het verzadigd vetgehalte kan de score variëren van een score A tot D.
  • Rauw zalmforelhaasje: A, gerookte zalm: D. Want gerookte zalm bevat veel meer zout.
  • Kant-en-klare pizza’s en lasagnes: A tot D. In de pizza’s en lasagnes met een A of B zitten de meeste groenten en het minste zout.

Puur en onbereid
De Nutri-Score wordt berekend per 100 gram of 100 ml product, zoals het verkocht wordt.
Het label houdt geen rekening met de manier waarop jij het eten klaarmaakt of hoeveel je ervan eet. Denk hierbij aan ongebakken frietjes, die hebben een A. Als de frietjes gebakken zijn in vet of olie met een hoger verzadigd vetgehalte worden ze C. Met zout en saus erbij kunnen ze evolueren naar D en E.

Over de Nutri-Score
Deze score op basis van internationaal onderzoek en een wetenschappelijk algoritme, is ontwikkeld door het Franse Agentschap voor Volksgezondheid. Het is in 2017 geïntroduceerd in Frankrijk. Delhaize pionierde ermee in België vanaf 2018.

Meer weten?
www.delhaize.be/nutriscore
www.nutriscore.be

Delhaize Delhaize